Rakip analizi nasıl yapılır? (Kapsamlı Kılavuz)

Rakip Analizi: Nedir ve Nasıl Yapılır?

Başlangıçta sorulması gereken soru şudur: Neye odaklanmalısınız ve bu bilgiyle ne yapacaksınız?

Rakip analizinin yardımcı olabileceği yer burasıdır. İşinizin herhangi bir aşamasında, bunu yürütmek için zaman ayırmaya değer. Rakiplerinizi belirleyecek, pazarlama stratejilerini araştıracak ve markanızın güçlü ve zayıf yönlerini değerlendireceksiniz.

İyi bir spor takımı, herhangi bir büyük maçtan önce rakibini incelemek için zaman harcar. Antrenörler araştırma yapacak, maç görüntülerini izleyecek ve her rakip oyuncu hakkında bir gözlem raporu hazırlayacak. Rakip analizi, işletmeniz için bir keşif raporu gibidir; şirketinizin başarılı olmasına yardımcı olacak bir oyun planı tasarlamaya yönelik bir araçtır.

Rakip analizi nedir?

Rekabet analizi olarak da adlandırılan rakip analizi, sektörünüzdeki rakipleri belirleme ve onların farklı pazarlama stratejilerini araştırma sürecidir. Bu bilgiyi, şirketinizin her bir rakibe göre güçlü ve zayıf yönlerini belirlemek için bir karşılaştırma noktası olarak kullanabilirsiniz.

Yüksek düzeyde bir rakip analizi yapabilir veya rakiplerinizin işlerinin belirli bir yönünü derinlemesine inceleyebilirsiniz. Bu makale de MLT DİGİTAL olarak genel bir rekabet analizinin nasıl yürütüleceğine odaklanacağız ancak bu süreci işletmenizin ihtiyaçlarına ve hedeflerine uyacak şekilde uyarlamak isteyebilirsiniz.

İşletmenizin güçlü ve zayıf yönlerini belirleyin

Rakiplerinizin nasıl algılandığını inceleyerek kendi markanızın güçlü ve zayıf yönleri hakkında sonuçlar çıkarabilirsiniz. Şirketinizin güçlü yönlerini bilmek , pazardaki konumunuzu veya hedef kitlenizin üyelerinin akıllarında olmasını istediğiniz ürün veya hizmetinizin imajını bilgilendirebilir. Potansiyel müşterilere, ürününüzün veya hizmetinizin neden mevcut olanlar arasında en iyi seçim olduğunu açıkça anlatmanız çok önemlidir.

Şirketinizin zayıf yönlerinin farkında olmak, işletmenizin büyümesine yardımcı olmak kadar önemlidir. Müşterilerinizin beklentilerinin hangi noktalarında yetersiz kaldığınızı anlamak, zaman ve kaynak yatırımı yapmak isteyebileceğiniz alanları belirlemenize yardımcı olabilir.

Örneğin müşterilerin rakiplerinizin müşteri hizmetlerini tercih ettiğini öğrenebilirsiniz. Neyi doğru yaptıklarını öğrenmek için rakiplerinizi inceleyin ve işinize neleri uygulayabileceğinizi görün.

Pazarınızı anlayın

Rakiplerinizi belirlerken daha önce bilmediğiniz veya daha önce rekabetinizin bir parçası olarak görmediğiniz şirketlerle karşılaşabilirsiniz. Rakiplerinizin kim olduğunu bilmek onları aşmanın ilk adımıdır.

Rakiplerinizin sunduklarına ilişkin kapsamlı bir değerlendirme yapmak, pazarınızın yetersiz hizmet aldığı alanları belirlemenize de yardımcı olabilir. Rakiplerinizin sundukları ile müşterilerin istekleri arasında boşluklar bulursanız, ilk adımı atabilir ve karşılanmayan müşteri ihtiyaçlarını karşılamak için kendi tekliflerinizi genişletebilirsiniz.

Sektör trendlerini tespit edin

Rekabeti incelemek aynı zamanda sektörün bir bütün olarak hangi yöne doğru ilerlediğini görmenize de yardımcı olabilir. Ancak asla bir şeyi sırf rakipleriniz yapıyor diye yapmamalısınız. Pazardaki kendi yerinizi gerçekten düşünmeden rekabeti kopyalamak nadiren başarıya yol açar.

Rakiplerinizin sizin yapmadığınız bir şeyi yaptığını görürseniz, onların teklifini tekrarlamak için acele etmeyin. Bunun yerine müşterilerinizin ihtiyaçlarının neler olduğunu ve onlar için nasıl değer yaratabileceğinizi değerlendirin. Herkes zig yaptığında zag yapmak genellikle daha iyidir . MLT DİGİTAL olarak her zaman farklı olmanın yolları üzerinde çalışıyor ve bu konu hakkında müşterilerimizi bilgilendirmeye çalışıyoruz. Aykırı olmak iyi kullanıldığında başarı için önemlidir.

Gelecekteki büyüme için ölçütler belirleyin

Rakip analizi yaparken kendi firmanızdan hem büyük hem de küçük firmaları dahil etmelisiniz. Sektörünüzdeki köklü işletmeleri incelemek, size başarının neye benzediğine dair bir model ve gelecekteki büyümenizi karşılaştırmanız için bir referans noktası sağlayabilir. Öte yandan, sektörünüze yeni giren şirketleri araştırmak size gelecekte hangi şirketlerin pazar payınızı tehdit edebileceğini gösterir.

Rakip analizini ne zaman yapmalısınız?

Yeni bir işe başlarken kapsamlı bir rekabet analizi yapmak her zaman iyi bir fikirdir. Ancak rakip analizi yalnızca startuplara yönelik değildir.Rakip analizinizi periyodik olarak yeniden gözden geçirmek ve güncellemek veya sıfırdan bir analiz yapmak, pazardaki yeni trendleri belirlemenize ve sektörünüzdeki diğer şirketlere göre rekabet avantajını korumanıza yardımcı olacaktır.

Doğrudan rakipler

Doğrudan rakipler benzer bir ürün veya hizmeti benzer bir hedef kitleye satarlar. Bunlar muhtemelen rekabetinizi düşündüğünüzde aklınıza ilk gelen şirketlerdir. Örneğin, McDonald's muhtemelen Burger King gibi diğer fast food burger zincirlerini doğrudan rakipleri olarak görüyor.

Dolaylı rakipler

Dolaylı rakipler aynı kategoride farklı bir ürün veya hizmet satarlar ancak sizinkine benzer bir hedef kitleyi hedeflerler. Örneğin Domino's gibi paket servis pizza restoranları McDonald's'ın dolaylı rakipleridir.

Yedek rakipler

Yeni rakipler ürün kategorinizin dışında mevcut ancak benzer bir müşteri ihtiyacını karşılıyorlar. McDonald's için yedek rakipler, dondurulmuş yemekler gibi ürünler de dahil olmak üzere tüketicilerin aç olduklarında başvurabilecekleri herhangi bir çözüm olabilir. 3 rakip türü arasında, ikame rakipler tanımlanması en zor olanlardır.

Rakip analizi yaparken dikkatinizin çoğunu doğrudan ve dolaylı rakiplere odaklamalısınız. Yine de, iş beklentilerinizi tehdit edebilecek potansiyel yedek rakipleri kısaca değerlendirmekte fayda var.

2. Bir rakip matrisi oluşturun

Rakip analizinize dalmadan önce , organize olmak için biraz zaman ayırın. Rakip matrisi, araştırmanızı derlemek için kullanabileceğiniz bir tablo veya elektronik tablodur. Bu, bulgularınızı rakiplerle karşılaştırmanızı ve daha büyük eğilimleri tespit etmenizi kolaylaştıracaktır.

Belirlediğiniz her rakibe bir satır veya sütun ayırarak başlayın. Diğer eksende, her bir rakip hakkında öğrenmek istediğiniz veri noktalarını veya bilgi kategorilerini listeleyin. Bu noktada ne aramanız gerektiğinden emin değilseniz endişelenmeyin. Ayrıca araştırmanızda ilerledikçe her zaman daha fazla kategori ekleyebilirsiniz.

3. Arka plan bilgilerini toplayın

Araştırılacak rakiplerin bir listesini hazırladıktan sonra, onların işletmeleri hakkında bilgi edinmeye başlayın. Önce en temel bilgileri arayın ve ardından oradan yukarıya doğru yolunuzu oluşturun. Şirket web sitelerine, sosyal medya sayfalarına ve onlar hakkında yayınlanmış tüm haber makalelerine bakarak başlayın. İşte aramak isteyebileceğiniz bazı temel bilgiler.

Şirket geçmişi

Bu, kuruluş tarihi, finansman kaynakları ve dahil oldukları birleşme veya satın almalar gibi bilgileri içerir. Bu bilgiyi genellikle web sitelerinin "Hakkında" bölümünü okuyarak veya şirketin geçmiş basın bültenlerine göz atarak bulabilirsiniz. Rakiplerinizin bugün bulundukları noktaya nasıl geldiklerini incelemek, onların işlerini daha iyi anlamanızı sağlayacaktır.

Konum

Bu, sektörünüze bağlı olarak büyük ölçüde değişecektir. E-ticaret işindeyseniz, ürünlerini dünya çapında satan şirketlere karşı rekabet ediyor olabilirsiniz. Geleneksel fiziksel işletmelerde rekabetiniz muhtemelen oldukça yereldir. Her iki durumda da, rekabetinizin nerede olduğunu ve nerede satış yaptığını bilmek her zaman akıllıca olacaktır.

Şirket büyüklüğü

Rakipleriniz kaç kişiyi istihdam ediyor? LinkedIn ve Glassdoor bu tür veriler için yararlı kaynaklardır. Ayrıca rakiplerinizin kaç müşteriye sahip olduğunu ve ne kadar gelir elde ettiklerini de incelemek isteyeceksiniz. Bu bilgilere büyük şirketler için çevrimiçi olarak kolayca erişilebilecektir. Daha küçük ve özel şirketler için kaba tahminlerle yetinmek zorunda kalabilirsiniz. Rakiplerinizin ne kadar büyük olduğunu bilmek, topladığınız verilerin geri kalanını daha iyi bağlamsallaştırmanıza yardımcı olacaktır.

4. Rakiplerinizin hedef müşterilerinin profilini çıkarın

Müşterileri olmadan bir şirket hiçbir şeydir. Rakiplerinizin kime satış yaptığına dair fikir edinmek size onların işleri hakkında çok şey anlatacaktır. Herhangi bir işletmenin hedef müşterisini belirlemek için :

  • Misyon beyanlarını okuyun .
  • Bakın nasıl bir mesaj kullanıyorlar.
  • Sosyal medyada kimlerle etkileşime geçtiklerini takip edin.
  • İçeriklerinde mevcut müşterilere yer verip vermediklerine bakın.

Rakiplerinizin ürünleri veya hizmetleriyle kime ulaşmaya çalıştıklarının profilini oluşturmak için bu bilgiyi kullanın. Bu müşteri profilleri muhtemelen kendi hedef müşterilerinize benzeyecektir - sonuçta bunlar sizin rakiplerinizdir - bu nedenle küçük farklılıkları bile not edin.

5. 4P'ye odaklanın

Artık her rakibinizin hedef müşterisini belirlediğinize göre, pazarın o segmentine ulaşma konusunda nasıl ilerlediklerini incelemenin zamanı geldi. Bu, pazarlama stratejilerine derinlemesine dalmayı gerektirecektir.

4P olarak da bilinen pazarlama karması (ürün, fiyat, promosyon ve yer), bir ürünü pazara sunarken sahip olunması gereken unsurları kapsar . Araştırmanızın bir parçası olarak, seçtiğiniz her rakip için kendinize aşağıdaki soruları sorun.

Ürün

  • Ne satıyorlar?
  • Ürün veya hizmetlerinde hangi özellikler yer alıyor?
  • Ürün veya hizmet hakkında müşterilerin en çok ilgisini çeken şey nedir? Ürün veya hizmetin bazı zayıf noktaları nelerdir? (Profesyonel ipucu: Müşteri incelemelerine göz atın.)

Fiyat

  • Nasıl bir fiyatlandırma modeli kullanıyorlar? Tek seferlik bir satın alma mı yoksa abonelik mi?
  • Ürün veya hizmetleri için ne kadar ücret alıyorlar? Satış veya indirim sunuyorlar mı?
  • Fiyatlandırmaları, ürün veya hizmetlerinin kalitesini veya algılanan kalitesini nasıl yansıtıyor?

Reklam

  • Ürün veya hizmetleri hakkındaki bilgileri nasıl duyuruyorlar? Hangi reklam kanallarını (sosyal medya, e-postayla pazarlama , basılı reklamlar vb.) kullanıyorlar?
  • Ürün veya hizmetlerinin hangi unsurlarını vurguluyorlar? Benzersiz satış önerileri nedir ?
  • Şirketlerinin hikayesi nedir? Markaları hakkında nasıl konuşuyorlar?

Yer

  • Ürünlerini nerede satıyorlar? Çevrimiçi olarak mı yoksa fiziksel mekanlarda mı satış yapıyorlar?
  • Müşterilere doğrudan mı satış yapıyorlar, yoksa perakendeciler veya üçüncü taraf pazaryerleriyle ortaklık mı yapıyorlar?

Bu sorular bir başlangıç ​​noktası niteliğindedir. Bunları genişletmekten ve sorularınızı sektörünüze ve araştırmanızın hedeflerine göre uyarlamaktan çekinmeyin.

Muhtemelen birçok bilgi bulacaksınız. Bulgularınızı daha sonra kolayca başvurabileceğiniz kısa maddeler halinde özetlemeye çalışın. Bulabiliyorsanız, uygun olan yere niceliksel verileri eklediğinizden emin olun.

6. Sizin ve rakiplerinizin güçlü ve zayıf yönlerini analiz edin

Topladığınız bilgileri kullanarak seçtiğiniz rakiplerinizin her birinin güçlü ve zayıf yönlerini göz önünde bulundurun. Tüketicilerin neden diğer mevcut seçenekler yerine belirli bir şirketin ürün veya hizmetini seçtiklerini kendinize sorun. Sonuçlarınızı e-tablonuza kaydedin.

Son olarak, kendi şirketinizin güçlü ve zayıf yönlerini düşünün. İşletmeniz araştırdığınız rakiplerle karşılaştırıldığında nasıl? İşletmenizi rekabetten ayıran şeyin ne olduğunu ve beklentilerin hangi noktalarında yetersiz kaldığını bilmek, hedef müşterilerinize daha iyi hizmet vermenize yardımcı olabilir.

Rakip analizi sizi başarıya hazırlar

Rekabet analizini tamamlamak stratejik planlamanızın sonu değil, yalnızca başlangıcıdır. Emeklerinizin boşa gitmesine izin vermeyin. Stratejik karar verme sürecinize rehberlik etmesi için topladığınız bilgileri kullanın.

Nereden başlayacağınızdan emin değil misiniz? Güçlü yönlerinizi, zayıf yönlerinizi, fırsatlarınızı ve tehditlerinizi değerlendirdiğiniz bir SWOT analizi yapmak faydalı olabilir . Bu, rakip analiziniz sırasında topladığınız bilgileri gözden geçirmenize ve işletmeniz için uygulanabilir sonraki adımları belirlemenize yardımcı olabilir.

Rekabet analizini stratejik planlamanızın bir parçası olarak kullanmak devam eden bir süreçtir. İşletmeniz için önemli bir karar vermeniz gerektiğinde her zaman araştırmanıza geri dönebilirsiniz. Rekabette öne geçmek için rakip analizinizi düzenli olarak tekrar gözden geçirmeli ve güncellemelisiniz.

MLT DIGITAL olarak kendimizi rakiplerimizle değerlendirirsek, modern tasarım, verimlilik ve hız vs. önemli olan detayların büyük kısmında rakiplerimize göre daha iddialıyız.

Stratejik olarak siz de rakiplerinizin önünde olmak istiyorsanız, aşağıdaki formu doldurup bizimle iletişime geçebilirsiniz.

haydi konusalım