February 19, 2024

Markanızı tanımlayacak 5 temel konsept

Marka Kimliği ve Marka Değerleri:

Birçok küçük işletme sahibi, markalaşmayı düşünmenin yalnızca pazarlamaya yatırım yapacak ve bir reklam ajansı kiralayacak kaynaklara sahip büyük işletmelere göre olduğunu düşünüyor. Gerçek şu ki, büyüklüğü ne olursa olsun her işletme, markasını tanımlamaktan fayda sağlayacaktır . Bu sadece biraz düşünmeyi ve işinize yapılandırılmış bir bakış atmayı gerektirir.

Marka, bir işletmenin onu bir şekilde deneyimlemiş birinin zihninde nasıl algılandığıdır. Bu deneyimler marka temas noktaları olarak bilinir . Marka temas noktaları; çevrimiçi bir inceleme, bir arkadaşınızın kulaktan kulağa tavsiyesi, bir dergi makalesi, bir ambalaj parçası veya sosyal medyadaki bir söz olabilir . Markalaşma, işletmenizin nasıl görüldüğünü ve anlaşıldığını kontrol etme sürecidir. Her şey müşterilerinizin markanız hakkında nasıl düşünmesini ve hissetmesini istediğinizi tanımlamakla ilgilidir.

  1. Amaç: Markanız neden var?
  2. Vizyon : Amacınıza ulaşırsanız dünya nasıl görünürdü?
  3. Misyon: Vizyonunuza nasıl ulaşacaksınız?
  4. Değerler: Neyi savunuyorsunuz?
  5. Konumlandırma: Rakiplerinizden nasıl farklısınız?

Amaç, bu soruların her birine işletmeniz için kesinlikle doğru olduğunu hissettiren basit ve net bir ifadeyle yanıt vermektir. Bunlar, müşterilerinizle bağlantı kurmanıza, farklılıkları aktarmanıza ve sonuçta ürününüz veya hizmetiniz için ek değer yaratmanıza yardımcı olacak güçlü bir markanın yapı taşlarıdır .

Amaç: Markanız neden var?

İlk kavram, sabahları neden kalkıp yaptığınız şeyi yaptığınızın özüne iner.

“İşletmeniz neden var?” sorusuna anında cevabınız varsa "Para kazanmak" ise, o zaman biraz daha derine inmek için iyi bir zaman olabilir. Para kazanmanın sayısız yolu var, peki neden şu anda içinde bulunduğunuz işi seçtiniz?

Büyük olasılıkla sattığınız ürünü isteyen pazarda değer yaratma fırsatı olduğunu hissettiniz. Kâr, bu değeri yakalamanın bir yan etkisidir. Peki, yarattığınız değer tam olarak nedir?

Kendi markamızı örnek alacak olursak, MLT DIGITAL, Eskişehir'de rekabet edebilen modern markalar yaratmak ve bunları geniş kitlelere görünür kılmak amacıyla kurulmuştur.

Örneği daha basit bir hale getirelim: Ev için bir tesisatçı arayışındasınız ve yaptığınız birkaç çevrim içi arama sonucunda, çoğu yerel tesisatçının benzer iddialar ortaya koyduğunu fark ediyorsunuz. Bu durumda, potansiyel bir müşteri olarak, neden sizi tercih etmeliler? Çevrim içi müşteri yorumları kararı kesinlikle etkileyecektir; ancak, müşteriler, sizinle çalışmadan önce, farkınızı anlamak için şüphesiz web sitenize göz atacaklardır.

İşte tam bu noktada markalaşma devreye giriyor.

Marka amacınız, esasen, ürün veya hizmetin işlevsel unsurlarının ötesinde, işletmenize benzersiz yaklaşımınızı açıklayan kısa bir ifadedir.

Belki kendi işinizi kurmadan önce bir sıhhi tesisat firmasında çalıştınız. Sıcak su ve ısıtma kaybının günlük yaşamı inanılmaz derecede olumsuz etkileyebilmesi nedeniyle müşterilerin sıklıkla sıkıntı içinde olduklarını fark ettiniz. Belki birçok tesisatçının başkalarının evlerinde biraz dikkatsiz davrandığını ve işi yaptıktan sonra ortalığı toparlamadığını fark etmişsinizdir. Ayrıca bazı tesisatçıların yalnızca nakit kabul ettiğini ve bunun da müşteriler için rahatsız edici olabileceğini fark ettiniz.

Kısacası müşteri için daha iyi bir deneyim yaratma potansiyelini görüyorsunuz . Kişisel düzeyde, bir müşterinin yüzündeki rahatlama ifadesini görmekten hoşlanırsınız ve bu tatmin etrafında bir iş kurma fikri hoşunuza gider.

Marka amacınızın harika, kesintisiz bir deneyim sağlamaya odaklanarak "sorunsuz tesisat" sunmak olduğuna karar verirsiniz. Tanınmak istediğiniz şey budur ve bunu sunmaktan gurur duyarsınız. Deneyimlerinize dayanarak müşterilerin bu yaklaşıma değer vereceğine inanıyorsunuz.

Kendi işletmenizin marka amacını bir cümleyle özetleyebilir misiniz? Bu çok önemli bir adım; bu, işletmenizin tüm marka temas noktalarında nasıl temsil edildiğini etkileyecektir. Bu aynı zamanda işletmenizin potansiyel bir müşterinin aklına nasıl yerleşeceğini de etkileyecektir.

Vizyon: Amacınıza ulaşırsanız dünya nasıl görünürdü?

Marka vizyonunuzu yazmak, dünya görüşünüzü paylaşan müşterilerle bağlantı kurmanın bir yoludur. Eğer bir müşteri sizin ona uygun olduğunuzu düşünüyorsa, onunla değerli bir bağ kurmuş olursunuz.

Oturun ve işletmenizin marka amacına ulaşması durumunda dünyanın nasıl görüneceğini bir an düşünün. Yalnızca yeniden üretilmiş ahşabı kullanan bir mobilya üreticisi, hiçbir ağacın israf edilmediği bir dünya hayal edebilir. Malzemeleri sürdürülebilir bir tedarik zincirinden temin eden bir şef, her müşterinin yemeğinin nereden geldiğini anladığı bir dünya hayal edebilir.

Marka amacınızın merceğinden dünyanın nasıl görünebileceğini hayal etmeye başladığınızda, dünyaya ne kadar değer kattığınız da netleşir. Küçük bir işletmeyi yönetmenin kendi zorlukları vardır , ancak daha iyi bir dünyaya nasıl katkıda bulunacağınıza dair sağlam bir vizyona sahip olmak güçlü ve güven verici bir motivasyon kaynağıdır.

Misyon: Vizyonunuza nasıl ulaşacaksınız?

Tekrar küçük bir sıhhi tesisat işletmeniz olduğunu hayal edin. "Sorunsuz tesisat" sunmak için tanımlanmış bir marka amacınız var. Hiç kimsenin tesisat arızası nedeniyle gereksiz kesintiye maruz kalmayacağı bir dünya vizyonunuz var. Bu vizyona ulaşmak için göreviniz evlere sıcak su ve ısınma ihtiyacını mümkün olan en hızlı ve en verimli şekilde sağlamaktır.

Pratik anlamda bu, müşterinin evini tam olarak bulduğunuz gibi bırakmak anlamına gelir. Müşterinin taşınabilir kart okuyucu taşıyarak nakitte ısrar etmemesi ve kartla ödeme yapması anlamına gelmektedir. Bu, birisinin evinde olduğunuza saygı duymak, içeri girerken ayakkabılarınızı çıkarmayı teklif etmek anlamına gelir. Deneyimle ilgili her şey marka amacınıza uygun olmalıdır.

Bu, kahramanca, dünyayı değiştirecek bir görev gibi görünmeyebilir, ancak kışın ısıtma sistemi olmayan, evinde gaz sızıntısından şüphelenen veya işten önce duş alamayan herkes için, evin yeniden sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak bir nimettir. . Markanın amacı, vizyonu ve misyonu bir araya getirilir ve müşteri deneyimi aracılığıyla hayata geçirilir.

Değerler: Neyi savunuyorsunuz?

Marka değerleri, sizin ve işletmeniz için doğru olan bir dizi yol gösterici prensiptir. Nasıl davrandığınızı, hangi eylem ve seçimleri yaptığınızı etkilerler. Klişelerden kaçınmak için daha önce görmüş olabileceğiniz genel değerlerin ötesinde düşünmeye çalışın: güvenilir, arkadaş canlısı. Tam olarak neyi temsil ettiğinizi açıklamanın daha spesifik bir yolu var mı?

Örneğin düşünceli olmak bir tesisatçı için alışılmadık bir değerdir, ancak harika bir farklılaştırıcı da olabilir. Karşılaştırma yoluyla keşif burada faydalıdır. Rakiplerinize bakın ve değerlerinizin nerede farklı veya benzer olabileceğini görün.

Konumlandırma: Rakiplerinizden nasıl farklısınız?

Marka konumlandırma, bir işletmenin birinin zihninde işgal ettiği özel yerdir. Bir astronotun, üzerinde sizin logonuzun bulunduğu bir bayrağı müşterinizin beynine diktiğini hayal edin. Dağınıklığı ortadan kaldırmayı ve birinin düşüncelerinde ve görüşlerinde küçükbir parça elde etmeyi başardınız.

Net bir marka konumlandırması oluşturmak kolay değildir ancak temel marka unsurlarınızı tanımlayabilirseniz işletmeniz için güçlü bir temele sahip olursunuz.

Örnek olarak bu gönderimizi inceleyebilirsiniz.

haydi konusalım