Blog yazılarımızda stratejik hap bilgiler paylaşmıştık ve bu konuların bir kısmına yüzeysel olarak değinmiştik. Şimdi sıra genel ve detaylı bir rehberi sizinle paylaşmakta.
Öncelikle planlama çok önemlidir.
İyi düşünülmüş, iyi tasarlanmış bir pazarlama planı işletmenizin farkındalığını artıracak, satışları artıracak ve müşterilerinizin sadakatini kazanmanıza yardımcı olacaktır. İşletmenizi etkili bir şekilde pazarlamak kapsamlı bir plan gerektirir çünkü marka bilinirliğini artırmadan, işletmenize gelen trafiği artırmadan gelirinizi arttıramazsınız.
“İşletmemi pazarlamaya nasıl başlayabilirim?” diye merak ediyorsanız Doğru yere geldiniz. İster pazara açılma stratejisine ihtiyacınız olsun ister olası satışları artırmanın yollarını arıyor olun, küçük işletmelere yönelik pazarlama genellikle küçük bir bütçe gerektirir.
Farklı pazarlama türleri bazı işletmeler için diğerlerinden daha iyi sonuç verebilir. Örneğin, küçük işletmenizin yerel gazetede reklamını yapmak daha fazla müşteri çekmek için yeterli olmayabilir, ancak dönüşüm sağlamayan bir web sitesine on binlerce tl harcamak da etkili değildir. Bu nedenle, satışları ve geliri artırmak için küçük işletmenizi pazarlamanın yaratıcı yollarını bulmalısınız.
1. Bir plan oluşturun ve sadık kalın
Etkili bir pazarlama stratejisinin ilk adımı stratejinin kendisidir. Planınızı oluşturmaya başlamak için iletmek istediğiniz mesajın türü hakkında beyin fırtınası yapmalısınız. Müşterileriniz kim olduğunuzu ve ne yaptığınızı anlamalıdır. Reklamlar, basılı ve dijital pazarlama ve sosyal medya dahil olmak üzere farklı fikir ve stratejiler için beyin fırtınası yaparak başlayın.
Daha sonra, önceden oluşturmuş olabileceğiniz tüm marka varlıklarını alın. Gelecekteki pazarlama planlarınız için yeniden kullanabileceğiniz, iyi performans gösteren herhangi bir içeriği bulmak için web sitenize ve sosyal medya hesaplarınıza bakın.
Planlama aşaması aynı zamanda bütçenizi tanımlama zamanıdır. Küçük işletmelerin pazarlama bütçeleri genellikle düşüktür ancak pazarlamaya ne kadar harcayabileceğinizi öğrenmek, hedeflerinize göre doğru stratejileri seçmenizi sağlayabilir.
2. Markanızı tanımlayın
Tüketiciler alışveriş yaparken tüm dünya parmaklarının ucunda ve hayatları zaten pazarlama mesajlarıyla dolup taşıyor. Bu kadar gürültünün içinde sesinizin duyulacağından nasıl emin olabilirsiniz?
Nişinizi ve markanızı mümkün olduğunca dar bir şekilde tanımlamak günümüzün kalabalık pazarında başarılı olmanın en iyi yoludur. Pazarlama mesajlarınız ne kadar kişiselleştirilirse , insanlar onlara o kadar çok dikkat edecektir.
Hedef pazarınız, benzersiz satış teklifiniz ve marka kimliğiniz sıkı bir şekilde iç içe geçmiş olmalıdır. Onları hassaslaştırırken onları yakından bağlantılı tutmayı hedefleyin.
Hedef pazarınızı belirleyin
Kendinizi içgüdüsel olarak müşteri arayışında olabildiğince geniş bir ağ oluşturmak isterken bulabilirsiniz. Elbette herkes muhteşem ürün ve hizmetlerinizden faydalanabilir , değil mi? Ancak herkese satış yapmaya çalıştığınızda mesajınız o kadar sulanır ki kimse ona dikkat etmez.
Bunun yerine potansiyel müşterilerinizi mümkün olduğunca kesin bir şekilde tanımlayın. Her biri açıkça belirtildiği sürece birden fazla hedef grup seçebilirsiniz. Ancak pazarlamaya yeni başlıyorsanız, yalnızca biriyle başlarsanız hayatınız daha kolay olacaktır.
Pazarınızı daraltmak ve alıcı kişiliğinizi tanımlamak için bazı olasılıklar şunlardır :
- Cinsiyet
- Yaş grubu
- Kentsel ve kırsal
- Coğrafi alan
- Gelir düzeyi
- Meslek
- Eğitim Seviyesi
- Kişisel özellikler
- Değerler
- Harcama alışkanlıkları
Amacınız uyumlu bir alıcı kişiliği yaratmaktır: ideal müşterinizin bir portresi. Örneğin, müşteriniz eğlenceyi seven, genç, orta sınıf bir anne olan ve ailesinin güvenliğinden endişe duyan melis olabilir. Ya da belki müşteriniz, 50'li yaşlarında, emeklilik planı yapması gereken ancak parayı düşünmekten hoşlanmayan, özgür ruhlu bir adam olan murat'dır.
Bu kişilerin ihtiyaçlarını, mücadelelerini, umutlarını ve hedeflerini göz önünde bulundurun ve pazarlamanızı buna göre ayarlayın. Sorunlu noktalarını belirlemek ve pazarlamanızı geliştirmek için hedef kitleniz hakkında daha fazla bilgi edinmek istiyorsanız pazar araştırmasına yatırım yapmayı düşünün . Bu tür araştırmalar, tekliflerinizle ilgilenen kişiler hakkında bilmeniz gereken her şeyi size söyleyebilir.
Benzersiz satış teklifi oluşturun
Pazarlamadaki temel kavramlardan biri Benzersiz Satış Teklifi'dir.
Ürün pazarlarken işletmenizi rakiplerinizden ayıran şeyin ne olduğu konusunda net bir fikre sahip olmanız gerekir.
BST'nizi tanımlamak için " İnsanlar neden X için başkası yerine size gelmeli ?" sorusunu yanıtlayın. tek bir cümle veya cümlede.
Bir süredir iş dünyasındaysanız, neden sizi seçtiklerini, neden sürekli geri geldiklerini ve görmek istedikleri özellikleri veya hizmetleri öğrenmek için müşterilerinizle anket yapmak isteyebilirsiniz.
Henüz müşteriniz yoksa, markanızı düşündüğünüzde aklınıza gelen farklı fikirleri olabildiğince hızlı ve düşüncelerinizi düzenlemeden yazmak için birkaç dakikanızı ayırın. Ardından, en güçlü kelimeleri ve fikirleri bulmak için bu listeyi seçin ve bunları tek bir ifadeye ayırın.
Marka kimliğinizi oluşturun
Marka kimliğiniz (genellikle markanız olarak anılır) Markanız, işletmenizin yaydığı kişiliktir ve genellikle tek bir kelimeyle veya kısa bir cümleyle ifade edilebilir .
Hedef pazarınızın, Benzersiz Satış Teklifinizin ve marka kimliğinizin birlikte çalışması gerektiğini unutmayın. Markanızı Benzersiz Satış Teklinizi vurgulayacak ve doğrudan hedef pazarınıza hitap edecek şekilde tanımlamaya çalışın. Bunu yapmak işletmenizi tanıtırken fark yaratacaktır .
3. Potansiyel müşterilerinizi bulun
Artık pazarınızın tam olarak kim olduğunu ve onlara ne söylemeniz gerektiğini bildiğinize göre, markanızı onların dikkatine sunmanın yollarını bulmaya hazırsınız.
İşte işletmenizi nasıl pazarlayacağınıza ve potansiyel müşterileri nasıl bulacağınıza dair birkaç ipucu.
Arama görünürlüğünüzü iyileştirin
Öncelikle, hedef pazarınızın ürünlerinizi veya hizmetlerinizi ararken bir arama motoruna hangi ifadeyi yazabileceğini belirleyin . Uzun kuyruklu bir anahtar kelime (tek bir kelime yerine 3 ila 5 kelimeden oluşan bir kelime öbeği) seçmek, rekabetinizi daraltır ve arama sonuçlarında daha üst sıralarda yer almanıza yardımcı olur. İşletmeniz yerel ise şehir adınızın uzun kuyruklu anahtar kelimenizde olduğundan emin olun.
Ardından, uzun kuyruklu anahtar kelimenizi aşağıdaki konumların mümkün olduğunca çoğuna koyun, böylece arama motorları sitenizin konusunun bu olduğunu bilir:
- URL'si
- Site adı
- Ana sayfa başlığı
- Metnin ilk paragrafı
- En az bir alt başlık
- Sayfanın meta açıklaması
- Sayfadaki görseller için “Alt” etiketleri
Anahtar kelime öbeğinin doğal göründüğü metin boyunca daha fazla tekrarını serpistirin; ancak aşırıya kaçmayın. Arama motorları, anahtar kelimeleri ait olmadıkları yerlere yerleştiren sitelere göre doğal dil kullanan web sitelerine öncelik verir.
Birden fazla anahtar kelime öbeği için optimizasyon yapabilirsiniz, ancak en kolayı yalnızca bir anahtar kelimeyle başlamaktır. Daha sonra daha fazla anahtar kelime eklerseniz, her biri için bir açılış sayfası veya blog yazısı oluşturun ve bu sayfayı optimize edin . Çevrimiçi pazarlama planınıza arama motoru optimizasyonu taktiklerini dahil etmek, çok az veya hiç pazarlama bütçesi olmadan uzun vadede işinizi büyütmenize yardımcı olabilir.
Google Benim İşletmem Hesabı oluşturun
Google Benim İşletmem ile bir giriş oluşturmak , özellikle yerel bir işletme işletiyorsanız, arama motoru yerleşimi açısından kazanç sağlayabilir ve ücretsizdir. Girişiniz ayrıca şirketinizin Google Haritalar'da nasıl göründüğünü kontrol etmenize olanak tanır ve yorum toplama ve indirim sunma seçenekleri sunar.
Çevrimiçi reklam verin
Küçük bir bütçenin reklam seçeneklerinizi sınırlamasına gerek yoktur. Çevrimiçi reklamcılığın iki devi Google ve Facebook , kendi bütçenizi belirlemenize olanak tanır. Daha da iyisi, "tıklama başına ödeme" modelini tercih edebilirsiniz; bu, yalnızca sitenize trafik getiren reklamlar için ödeme yapacağınız anlamına gelir.
Hem Google hem de Facebook, yaş, gelir, konum ve ilgi alanlarına göre bir hedef kitle belirlemenize olanak tanır. Reklamlarınızın ister örgü örmeyi seven genç annelere, ister dekorasyondan hoşlanan emeklilere, ister şehrinizdeki gençlere ulaşmasını istiyorsanız, bunu her iki platformla da başarabilirsiniz.
Sosyal medyayı akıllıca kullanın
İlk başta çalışmak için yalnızca bir veya iki kanalı seçerek sosyal medya çalışmalarınıza odaklanın . Kendinizi en rahat hissettiğiniz ve hedef kitlenizle bağlantı kurma olasılığınızın en yüksek olduğunu düşündüğünüz yerden başlayın.
Örneğin, Facebook 30 yaş ve üzeri kişiler tarafından yaygın olarak kullanılırken, Instagram gençlere ve genç yetişkinlere hitap etmektedir. Erkeklerin Twitter veya YouTube'da bulunma olasılığı daha yüksektir ancak Pinterest kadınlara ulaşmak için iyi bir yerdir.
Hangi sosyal medya platformunu seçerseniz seçin, hedef kitlenize faydalı olurken marka kimliğinizi yansıtan gönderiler oluşturun. Gönderilerinizden bazıları ürünleriniz, hizmetleriniz ve promosyonlarınız hakkında olmalı, ancak aynı zamanda takipçilerinizin keyif alacağı ipuçları, mizah ve bağlantılar da sunduğunuzdan emin olun. Sorular sorarak veya fikirlerini sorarak onları sohbete dahil edin.
Zaten blog gönderileri oluşturuyorsanız, bunlardan alıntıları blogun kendisine bağlantı olsun veya olmasın sosyal medya gönderileri olarak kullanabilirsiniz. Açıklayıcı videolar kaydetmek veya bir dizi ipucunu, tek tek paylaşabileceğiniz basit grafiklerden oluşan bir koleksiyona dönüştürmek gibi, aynı bilgileri sunmanın yeni yollarını arayın.
Yararlı, ilgi çekici içerik paylaşmaya devam ederseniz kitleniz zamanla organik olarak büyüyecektir.
Genel olarak dikkat edilmesi gereken konular bunlardır. Bu her başlık temel olarak yapılması zorunlu olan şeylerdir. İşletmenizi bizimle birlikte büyütmek isterseniz aşağıdaki formu doldurarak talep oluşturabilirsiniz.