Müşteri segmentasyonu ile doğru hedef kitleyi bulun. I MLT DİGİTAL

Davranışsal hedefleme neden önemlidir?

Davranışsal hedefleme taktikleri, her işletme için farklı görünse de etkileşimi artırmak için tasarlanmıştır. Amacınız site ziyaretçilerinin uygulamanızı indirmesi, bir ürün satın alması, daha fazla makale okuması ve hatta bir hizmete kaydolması olabilir. Pazarlama içeriğiniz, gözlemlenebilir davranış kalıplarına göre ziyaretçiler için kişiselleştirildiğinde, genel önerilere göre çok daha yüksek bir başarı oranına sahip olur.

Doğru zamanda doğru içerikle gönderilen kişiselleştirilmiş içerik, hedef kitlenizin beklediğiniz eylemi gerçekleştirme olasılığını artırır. Ayrıca ziyaretçiler için daha ilgi çekici ve ilgi çekici bir deneyim yaratarak müşteri sadakatini artırır. Ve bunu doğru yapmak her zamankinden daha önemli. Accenture'a göre tüketicilerin %87'si "gerçek beni anlayan" bir marka veya perakendeciden alışveriş yapmanın önemli olduğunu söylüyor.

Davranışsal hedefleme hem işletmeler hem de tüketiciler için işe yarar. İşte nedeni:

  • Tüketiciler giderek daha bilinçli hale geliyor. Sert ya da asılsız olarak algıladıkları pazarlamaya olumlu yanıt vermeyeceklerdir. Davranışsal hedefleme, tüketicilere son derece kişiselleştirilmiş, alakalı içerik ve öneriler sunmanıza olanak tanır; bu da onların çevrimiçi araştırma yapmalarını ve satın alma kararı vermelerini kolaylaştırır ve hızlandırır.
  • Davranışsal hedefleme, daha bilinçli kararlar vermenize yardımcı olur. Pazarlamayı kanallar arasında test etmek veya müşteri yolculuklarıyla ilgili hipotezlere dayanmak yerine, davranışsal hedefleme size hedef kitlenizin ne yaptığına ilişkin belirli veriler verir, böylece onlara önemli olduğunda ulaşabilirsiniz.
  • Davranışsal hedefleme, şirketlere müşterileri hakkında çok şey öğretir. Genel bir kitleye pazarlama yapmak için zaman ve para harcamak yerine, ayrıntılı iletişim profilleri oluşturabilir , bunları segmentler halinde düzenleyebilir ve onlar hakkında bildiklerinize dayanarak, onlara etkileşimde bulunma olasılıkları en yüksek olan içeriği verebilirsiniz.
  • Ziyaretçiler kişiselleştirilmiş bir web sitesi ve pazarlama deneyimiyle daha fazla etkileşime girecek .
  • Daha yüksek tıklama ve dönüşüm oranlarıyla daha iyi bir yatırım getirisi elde edebilirsiniz .

Hedef kitlenizi büyütmek veya rekabet gücünüzü korumak istiyorsanız davranışsal hedefleme önemli bir araçtır.

Davranışsal hedefleme ve içeriksel hedefleme

Davranışsal hedefleme tamamen veri toplamak ve bunu hedef kitleniz için daha kişiselleştirilmiş bir deneyim oluşturmak amacıyla kullanmakla ilgilidir. Bu hedefli reklamların, hedefsiz reklamlardan iki kat daha başarılı olduğu kanıtlanmıştır.

İçeriğe dayalı hedefleme daha az kişiselleştirilmiş bir yaklaşımdır. Bu, reklamların belirli bir sayfanın içeriğine göre görüntülenmesiyle ilgilidir , ancak bireysel demografik özelliklere göre değildir. Örneğin, içeriğe dayalı hedeflemeyle, bir makyaj şirketinin sitesine gelen bir ziyaretçi büyük olasılıkla cilt bakım ürünlerine ilişkin reklamları görecektir. İçeriğe dayalı hedefleme etkili olabilse de bu yaklaşımın olumsuz tarafı, reklamın sayfanın benzer içeriğinde kaybolabilmesidir.

Neyse ki davranışsal ve bağlamsal hedefleme birbirini dışlamıyor. İçeriğe dayalı hedefleme reklamlarını kişiselleştirmek ve geliştirmek için davranışsal hedeflemeyi kullanabilirsiniz. Örneğin, bir kullanıcı daha önce belirli bir makyaj şirketinin web sitesini ziyaret ettiyse, o işletmenin reklamlarını ziyaret ettiği moda veya cilt bakımı sitesinde gösterebilirsiniz.

Davranışsal Segmentasyon Türleri

Etkili pazarlamanın en kritik bileşenlerinden biri Pazarlama Segmentasyonu adı verilen bir süreçtir. Bu süreç, yaş, cinsiyet ve konum gibi olağan tüketici verilerinin ötesine geçerek, üyelerinin eylemlerine ve ihtiyaçlarına göre mikro ölçekli tüketici gruplarına ulaşarak sorunlarının verimli bir şekilde çözülmesini sağlar. İstenilen sonuç, tüketicilere tatmin edici alışveriş deneyimleri sunarken nihai olarak satış hacimlerini artırmaktır. Davranışsal segmentasyon, aşağıdakileri içeren ancak bunlarla sınırlı olmayan çeşitli segmentasyon alt kategorilerinden oluşur:

Demografik segmentasyon

Demografik bölümlendirme, bir işletmenin kaynaklarını ve zamanını tüm pazara odaklamak yerine, kuruluşun odağını satın alma olasılığı en yüksek olan demografik gruba yerleştirir. Bu teknik, işletmelere müşteri tabanları ve ihtiyaçlarının nasıl daha etkili bir şekilde karşılanabileceği hakkında önemli bilgiler sağlayan cinsiyet, yaş, eğitim, gelir ve benzeri tüketici özellikleri gibi demografik değişkenler etrafında yoğunlaşır.

Psikografik segmentasyon

Psikografik bölümleme, tüketici motivasyonunu belirleme amacını kullanarak müşterileri, tüketici kişilik özelliklerine ve satın almayı seçtikleri şeylerle ilgili kararları neden verdiklerine odaklanan gruplara ayırır. Belirli bir pazarlama kampanyasının etkinliğini belirlemek ve tüketici ihtiyaçlarını en iyi karşılayan müşteri hizmetleri ve ürünleri geliştirmek için kullanılır.

Coğrafi segmentasyon

Coğrafi segmentasyon, işletmeler tarafından müşteri tabanlarını şehir, eyalet veya bölge gibi coğrafi konumlara göre bölmek için kullanılır veya bir pazarı kırsal veya kentsel pazarlar gibi farklı türdeki alanlara bölebilir. Coğrafi bölümleme, belirli konumlardaki tüketicilerin tüketici ihtiyaçlarına odaklanarak ulusal veya uluslararası pazarlara sahip büyük şirketlere yardımcı olur. Aynı zamanda sınırlı bütçeye sahip küçük işletmeler için de işe yarar.

Duruma dayalı segmentasyon

Duruma dayalı segmentasyon, ürün geliştirme ve iş büyütme stratejileri için etkilidir ve tüketicileri belirli ürünlerle etkileşime girmeye teşvik eden belirli olayları temsil eder. Örneğin bir bar, belirli bir tür tatil içeceğinin tanıtımını yapmak için duruma dayalı segmentasyonu kullanabilir.

Sadakat programları

Sadakat programları, işletmeler ile onlara düzenli olarak geri dönen tüketiciler arasında uzun süreli ilişkiler kurabilecek anlamlı tüketici etkileşimleri yaratmak için ödüller ve benzeri teşvikler veren bir tür davranışsal segmentasyon olarak kullanılmaktadır. Havayolu sık uçan yolcu programları sadakat programlarının başlıca örnekleridir.

AIDA modelleme

AIDA modelleme, tüketicinin bir ürüne ilişkin farkındalığını yaratan ve ilgi uyandıran bilişsel bir pazarlama modelidir. Bu davranışsal segmentasyon, tüketicilerin ürünler için arzu yaratarak onlarla duygusal bağ kurmalarına yardımcı olur. AIDA'in temel amacı tüketicileri harekete geçmeye ve bir şirketin ürünlerini satın almaya teşvik etmektir.

Durumu özetleyecek olursak, Günümüz dünyasında kişiselleştirilmiş hizmetler yüzdesel olarak dönüşümü arttırıyor.Müşteri segmentasyonu yaparak doğru ürünü doğru kişilere sunmak günümüzde çok da zor değil. Burada önemli olan, bu bilgileri göz önüne alarak doğru bir hedef kitle oluşturmak ve onlara doğru bir mesajla ulaşmaktır. Her zaman bahsettiğimiz gibi, başarı bütüncül bir yaklaşım ve özen ister. İçeriklerimiz ilginizi çekiyor ve sunduğumuz hizmetlerle ilgileniyorsanız, aşağıdan talep formunu doldurabilirsiniz.

haydi konusalım